Teologia on johdettu kreikankielisistä sanoista theos (θεος) ja logos (λογος). Theos on ”Jumala”, ja logos tarkoittaa ”sanaa” tai ”keskustelua”, joten teologia on siis ”keskustelua Jumalasta”. Teologia (varsinkin systemaattinen teologia) on tieteenala, joka pyrkii ilmaisemaan johdonmukaisesti kristillisen uskon opit Raamatun ja kirkon tradition kautta sekä asettamaan sen laajempaan kulttuuriseen kontekstiin.
Se on monialainen tieteenala, jota yhdistää kiinnostus uskontoihin, erityisesti kristinuskoon. Pohjimmiltaan teologia on keskustelua Jumalasta ja jumalallisista asioista. Teologia on akateeminen oppiaine, mutta teologiaa on olemassa myös akateemisen keskustelun ulkopuolella. Teologiassa on kyse sekä uskosta että tiedosta. Teologia oppiaineena ei ole uskoa eikä uskonnon harjoitusta, vaan kristinuskoa tutkiva tiede.
Oppiaineena se on hyvin paljon sidoksissa humanistisiin, yhteiskuntatieteellisiin ja kasvatustieteellisiin oppiaineisiin. Teologisilla oppinaineilla on paljon yhteistä kielen- ja historiantutkimuksen, filosofian, psykologian ja sosiologian kanssa. Tukea teologian opiskeluun antaa filosofian perustietojen hallitseminen. Tämä erityisesti korostuu systemaattisen teologian opiskelussa, mutta filosofian tuntemus tukee myös muiden teologisten oppiaineiden opiskelua.